İran’da ‘başörtüsünü düzgün bağlamadığı’ gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan üç gün sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini’nin annesi Müjgan Eftekhari, kızının katledilmesinin birini yılında kızını anlattı. BBC Farsça servisine konuşan Eftekhari, “Herkesin ortasında güpegündüz onu öldürdüler” dedi.
“Benim canım, 8 Ekim 2000’de doğdu. Küçük kızım ışıl ışıldı, güzeldi ve sevgi doluydu. Bir çiçek gibi açtı ve hayatımı bahçeye dönüştürdü” diyen anne Eftekhari, “Ona yeni bir hayat anlamına gelen Jîna adını verdim. Okuldaki ve üniversitedeki kısıtlamalar nedeniyle kimliğe ismini Mahsa olarak yazdırdık. Mahsa adını da sevmiştim çünkü Ay’ın güzelliği anlamına geliyordu. Ama biz onu hep Jîna olarak çağırdık” diye konuştu.
‘BUNUN ONUN SON TATİLİ OLACAĞINI BİLEMEZDİK’
Eftekhari, sözlerini şöyle sürdürdü: “Onun için büyük hayallerim ve umutlarım vardı. Küçük yaştan itibaren yüzme, müzik ve resim dersleri aldı. Eskiden her sabah elinden tutar onu okula götürürdüm. Beni o kadar severdi ki bana ‘Anne sen de okula gel, öğretmenim ol’ derdi. Lisede tıp ve eczacılığa ilgi duymaya başladı. Bir eczanede teknisyen olarak da çalıştı. Üniversitede mikrobiyoloji okumaya hazırlanıyordu. Bundan önce başkenti görmesi için Tahran’a bir aile tatiline çıktık. Bunun onun son tatili olacağını bilemezdik.”
Annesi, Jîna Amini’nin ölümünün kendisinde yarattığı yıkımı sosyal medyada şu mesajla paylaşmıştı: “Rüzgarda bir hindiba gibi dans ederdi. Şimdi o rüzgar iki ismini de dünyaya yayıyor: Mahsa, Jîna. Ama yine saçının teli için bile içim titriyor. Biz içi yanan anneler sessiz olabiliriz. Ama ızdırabımızın cenneti sarsacak güçte olduğuna eminim.”
Ne olmuştu?
Mahsa Jîna Amini 13 Eylül 2022’de, erkek kardeşiyle birlikte başkent Tahran’ı ziyaret ettiği sırada ‘ahlak polisi’ tarafından durduruldu ve gözaltına alındı. Görgü tanıklarının anlattığına göre, ‘ahlak polisi’ Amini’yi zorla polis aracına bindirdi ve Tahran’daki Vozara gözaltı merkezine götürürken fiziksel şiddete maruz bıraktı.
Erkek kardeşinin 14 Eylül 2022’de verdiği bir röportaja göre, gözaltı işlemini yapan ‘ahlak polisi’ onlara, Amini’nin, ülkenin katı İslami giyim kurallarını çiğneyen kadınların ve kız çocukların davranışlarını ‘düzeltmek’ amacıyla ‘ahlak polisi’ idaresinde yapılan ‘bilgilendirme’ derslerine katılması için gözaltı merkezine sevk edildiğini söyledi.
İranlı yetkililer, Amini’nin ölümünün hastalıkları sebebiyle olduğunu iddia ederken, Amini’nin ‘ahlak polisi’nin gözaltında katledilmesi ülke çapında aylarca devam protestolara yol açtı. İran İnsan Hakları (IHR) örgütünün verilerine göre, güvenlik güçlerinin protestoları şiddet yoluyla bastırmaya çalıştığı ülkede en az 537 protestocu hayatını kaybetti, yedi kişi protestolarla bağlantılı suçlardan idam edildi. (DIŞ HABERLER)